Menu
Vaša Korpa

Proces Izrade

PROCES IZRADE

Trenutno nema proizvoda u ovoj kategoriji.

Svi HIRO modeli su custom made, i pružaju mogućnost da svaki par prilagodite sebi – artikle iz postojećih kolekcija možete personalizovati: izradom kalupa po meri i biranjem materijala iz naše farben karte (lice, postava, đon, pertle). Na taj način vaš par HIRO obuće postaje unikatan. Proces izrade predstavlja realizaciju ideje u gotov proizvod. Svaki model, nakon gotovog rešenja prolazi kroz sledeće faze:

1. DIZAJNIRANJE

Dizajniranje predstavlja kreativni proces koji podrazumeva razmišljanje na određenu temu i o određenom proizvodu. Produkt razmišljanja je ideja iz koje nastaju skice, tehnički crteži, koji predstavljaju potencijalna dizajnerska rešenja na određenu temu.

2. MODELOVANJE

Modelovanje predstavlja proces u kom se ideja prenosi na željeni kalup. Kalup se presvlači tzv. Krep trakom na kojoj se ucrtavaju osnovne linije modela. Zatim se pravi osnovni grunt koji služi kao osnova za dalji razvoj modela. Nakon završenog grunta prave se osnovni šabloni za lice, postavu i međudelove modela.

3. KROJENJE

Krojenje predstavlja proces odsecanja delova lica, postave i raznih pojačanja (cvišne, tibeta odnosno podringle, sunđera itd.) gornjišta prema šablonima. Krojenje se deli na ručno i mašinsko krojenje. Ručno krojenje se vrši pomoću specijalnih obućarskih noževa. Mašinsko krojenje vrši se pomoću štanc mašine i štanc noževa koji mogu biti jednosekli ili dvosekli.

4. PRIPREMA ISKROJENIH DELOVA ZA ŠIVENJE

Da bi se nastavio proces proizvodnje gornjišta, neophodno je prvo pripremiti određene delove za šivaći deo.

OPERACIJE KOJE SLEDE SU:

POVRŠINSKO TANJENJE KOŽE

U zavisnosti od potrebe modela i vrsta kože vrši se tanjenje cele površine kože, tj. ujednačavanje debljine iste. Ova operacija se vrši mašinom za površinsko tanjenje kože sa trakastim nožem. U industriji obuće ova operacija se naziva ŠPALTANJE.

IVIČNO TANJENJE

Operacija koja doprinosi daljoj obradi i spajanju delova. Kosim tanjenjem se uklanja nekoristan višak materijala. Tanji se sa naličja i time se povećava mekoća, a struktura oplemenjuje. Od različite namene na koji se način šije zavisi na koliku debljinu se ivice stanjuju. Ova operacija se u industriji zove ŠIRFANJE. Vrši se mašinom za ivično tanjenje kože sa zvonastim nožem.

CVIŠNIRANJE

Po potrebi se vrši površinsko pojačavanje, odnosno cvišniranje. Cvišniranje se obavlja odmah po ivičnom tanjenju i to na razne načine. Pre nego što se pojačavanje obavi, neophodno je obeležiti delove koji se pojačavaju. Kao površinska pojačanja koriste se tkanine u različitim debljinama koje na svom naličju sadrže termo lepilo koje se na temperaturi aktivira i veže za odgovarajuću površinu. Ova operacija može da se radi na dva načina: cvišniranje pomoću mašine za cvišniranje sa valjkom, a može se vršiti i pomožu pegle, dakle ručno.

POJAČAVANJE IVICA SAMOLEPLJIVIM TRAKAMA

Da bi se ojačali delovi za koje je neophodno da se ne istegle, koriste se samolepljive trake u raznim veličinama.

ŠIVENJE

Šivenje prestavlja spajanje iskrojenih delova u jednu celinu. Izrada gornjišta obuće sastoji se iz šivenja lica i šivenja postave koji se sklapa i šije u jedno gornjište.

6. MONTAŽA

Proces proizvodnje cipela i patika razdvaja se u montaži. Sve HIRO patike se rade u tzv. štrobel programu što podrazumeva šivenje štrobel tabanice na gotovo gornjište. Sve HIRO cipele se rade u tzv. cvikano-lepljenom programu. Gotovo gornjište se ručno cvika (navlači na kalup).

NUMERISANJE

Obavlja se na mašini na kojoj je radni mehanizam valjak sa više prstenova, na kojima se u vidu reljefa nalaze slovne ili cifarske oznake. Obrtanjem svakog prstena posebno, podešava se izbor oznaka prema potrebi. Označava se veličina, model, broj partije, oznaka za kalup, širina obuće, itd...

UMPUKOVANJE

odnosno savijanje ivice preko koje naknadno sledi šivenje vrši se tako što se na prethodno stanjenoj ivici, na debljini od uglavnom 0,5 mm nanese lepak preko koga se stavlja traka širine 2 mm. Ivica se dakle savije, zatim sledi šivenje.

MONTAŽA SADRŽI VIŠE RAZLIČITIH PROCESA:

LEPLJENJE NACVIKANE OBUĆE NA ĐON

gotovo (nacvikano) gornjište se lepi na odgovarajući đon. Lepak se nanosi na prethodno pripremljenu površinu nacvikane cipele, zatim na đon, zatim se ostavlja 10-20 minuta da se osuši. Nakon što se lepak osušio, ponovo se premaže nacvikana gazeća površina cipele i đon. Ponovo se ostavi da se osuši 20 minuta (najidealnije bi bilo da se lepak suši 24 časa, da bi se prilikom ponovnog aktiviranja dobro umrežilo). Posle drugog mazanja, i sušenja istog, lepak se zagreva fenom da bi se ponovo aktivirao i u ovoj poslednjoj fazi đon se lepi na nacvikano gornjište.

PROŠIVANJE ĐONA

Da bi se osigurala veza između đona i nacvikanog lica cipele, na samom kožnom đonu se vadi rajs, onosno pravi kanal koji se obeleži, izbuši na obeleženom delu i zatim prošiva voskiranim koncem.

CVIKANJE GORNJIŠTA

Kod tzv. cvikano-lepljene obuće da bi dobila svoj oblik i formu, neophodno je da se obuća nacvika na odgovarajući kalup koji diktira oblik. Branzol (temelj obuće), koji se zakiva za kalup u predelu tabanice, koristimo od okrajne (prirodni materijal).

ŠTROBEL PROGRAM

Kod tzv. štrobel programa šije se štrobel tabanica na gotovo gornjište. Smernice za šivenje su zarezi, koji se nalaze na gornjištu i na samoj tabanici. Patika se navlači na kalup i pušta kroz sušaru zagrejanu na 130 stepeni. Na patici koja je na kalupu se obeleži dokle dolazi đon i taj deo koji ulazi u đon se ošmirgla. Prethodno se šmirgla korito đona, a nakon toga se isti pere perilom za pranje đonova. Lepak se maže dva puta. Maže se korito đona i površina štrobel tabanice, koja se lepi. Premaže se prvi put, osuši se, nakon čega se ponovo premaže i osuši. Kada je premazana površina suva, pomoću fena se lepak aktivira i tada sledi lepljenje.

7. FINIŠIRANJE

Jedan od načina finiširanja je sledeći: željenu nijansu kreme naneti na sunđer, zatim kružnim pokretima utrljati na kožu. Ostaviti da koža upije od pola sata do sat vremena. Kada je koža upila, četkati pamučnom četkom i koristiti odgovarajući vosak (neutralni vosak, crni, tamno braon...). Brzina četke treba da bude oko 390 obrtaja u minuti, a da bi obuća dobila visoki sjaj, koristi se končana četka i vosak za sjaj.

ZANIMLJIVOST

Prilikom izrade pete od krupona za žensku gležnjaču, peta se zida tako što se iskroji 14 slojeva krupona koji se potom lepe jedan na drugi, i sve zajedno obrađuje po datom šablonu.
Finiširanje obuće je poslednja faza u procesu proizvodnje. Postoji mnogo načina da se obuća doradi, a najčešće je to pomoću raznih četki, krema, voskova itd. Finiširanje se često radi odmah posle cvikanja, pre nego što se obuća zalepi na đon.
Kada se radi finiširanje air brush-om, radi se tako što se na nacvikano gornjište, prska odgovarajuća farba. U ovom slučaju farba se puni u kanticu koja se nalazi na pištolju za prskanje. U zavisnosti kakav želimo da postignemo efekat podešavamo pritisak i podešavamo mlaz.
Posle prskanja obuća zahteva sušenje od 20-30 minuta. Nakon sušenja cipele, četkati pamučnom četkom i odgovarajućim voskom. Nakon četkanja, nanosi se pasta (odgovarajuća krema) u zavisnosti kakav efekat želimo da dobijemo. Ostavljamo da se osuši od 10 do 15 minuta. Posle toga obuću lagano četkati pamučnom četkom i odgovarajućim voskom. Ako želimo da dobijemo visoki sjaj koristimo končanu četku i odgovarajući vosak za isti. Napomena: Kreme uvek nanositi na hladnoj koži. U slučaju da se koriste abrazivni voskovi u odgovarajućoj boji, uvek se četka pamučnom četkom.